Einleitung: In bisherigen Untersuchungen wurde überwiegend ein beeinträchtigter Antioxidanzien- und Fettsäurenstatus bei Patienten mit Morbus Crohn (MC) bzw. Colitis ulcerosa (CU) im akuten Schub beschrieben. Ziel: Das Ziel der aktuellen Studie war, den Antioxidanzien- und Fettsäurenstatus von inaktiven im Vergleich zu aktiven CED-Patienten und gesunden Kontrollen zu untersuchen. Methodik Carotinoide (Lycopin, Lutein/Zeaxanthin, β-Cryptoxanthin, a-/β-Carotin), Vitamin C, Vitamin E, gesättigte (GFS, C14:0, C15:0, C16:0, C18:0, C20:0, C22:0), einfach (EUFS, C16:1n7, C18:1n7, C18:1n9, C22:1n9), mehrfach ungesättigte Fettsäuren (MUFS, C18:2n6, C18:3n6, C20:3n6, C20:4n6, C22:4n6, C18:3n3, C20:5n3, C20:6n3, C22:5n3, C22:6n3) im Plasma sowie CRP, saures-1-Glykoprotein (sa1GP) und fäkales Calprotektin (FC) wurden von 132 (83 MC, CDAI <150; 49 CU, CAI ≤5) inaktiven, 35 (17 MC, 18 CU) aktiven CED-Patienten und 45 Kontrollen analysiert. Ergebnis: CED-Patienten (23,9±4,7kg/m2) und Kontrollen (22,3±1,9kg/m2) waren nach BMI gut ernährt. CRP, sa1GP sowie fäkales Calprotektin waren bei CED-Patienten verglichen mit Kontrollen signifikant erhöht. Der Antioxidanzien- und Fettsäurenstatus zwischen aktiven und inaktiven CED-Patienten war vergleichbar. Signifikant verminderte Spiegel für Carotinoide, Vitamin C, erhöhte Spiegel für EUFS sowie analoge Spiegel für Vitamin E, GFS und MUFS der CED-Patienten wurden im Vergleich zu Kontrollen beobachtet. Schlussfolgerung: In Remission verbessert sich auch bei gutem Ernährungsstatus der Antioxidanzien- und Fettsäurenstatus im Vergleich zum akuten Schub nicht. Dies ist möglicherweise auf die persistierende Entzündungsaktivität zurückzuführen.
Background: Only few data are available about the plasma fatty acid (FA) profile as well as antioxidant vitamins in inactive IBD compared with active IBD patients and healthy controls (HC). Methods: To obtain a detailed overview of antioxidant vitamins and FA we analysed vitamin C, vitamin E, carotenoids (lycopene, lutein/zeaxanthin, β-cryptoxanthin, a-/β-carotene), saturated (SFA, C14:0, C15:0, C16:0, C18:0, C20:0, C22:0), mono-unsaturated (MUFA, C16:1n7, C18:1n7, C18:1n9, C22:1n9) and poly-unsaturated FA (PUFA, C18:2n6, C18:3n6, C20:3n6, C20:4n6, C22:4n6, C18:3n3, C20:5n3, C20:6n3, C22:5n3, C22:6n3) in plasma. Inflammatory parameters (CRP; a-1-acid glycoprotein, AAG; faecal calprotectin, FC) as well as clinical disease activity (CDAI, CAI) were determined in 167 IBD patients and 45 sex, age and BMI matched HC. The IBD study groups consisted of 138 inactive IBD (83 Crohn s disease, CD, 49 ulcerative colitis, UC) and 35 active IBD patients (17 CD, 18 UC). Results: Overall nutritional status was normal in inactive (BMI 23.9±4.7 kg/m2), active (22.7±4.2 kg/m2) IBD patients and HC (22.3±1.9 kg/m2). Inflammatory parameters (CRP, AAG, FC) were significantly increased in inactive and active IBD in comparison to HC. Plasma levels of carotenoids differed significantly between inactive and active IBD as well as between inactive/active IBD and HC. Significantly decreased plasma levels of vitamin C, increased levels of MUFA and comparable levels of vitamin E, SFA and PUFA have been found between inactive/active IBD and HC. FA inversely correlated with FC, vitamin C and total carotenoids were found to inversely correlate with FC, CRP and AAG in IBD patients. Discussion: This study showed for the first time that antioxidant status and FA profile in a large population of inactive and active IBD patients are disturbed independently from disease activity as compared to matched HC, despite normal overall nutritional status. The compromised status of antioxidant vitamins might offer a therapeutic opportunity to improve antioxidant and inflammatory status.