dc.contributor.author
Prinz, Philip
dc.date.accessioned
2018-06-07T16:43:35Z
dc.date.available
2016-08-26T10:38:01.392Z
dc.identifier.uri
https://refubium.fu-berlin.de/handle/fub188/2941
dc.identifier.uri
http://dx.doi.org/10.17169/refubium-7142
dc.description.abstract
Today, assessing the feeding microstructure is essential in order to describe
the detailed effects of feeding regulatory peptides (e.g. ghrelin or
nesfatin-1) on food intake. Additionally, it is important to detect
circulating feeding regulatory peptides in the correct amount and molecular
form when investigating their regulation. Therefore, we validated an automated
food intake monitoring system for rats and investigated the effect of the
ghrelin-O-acyltransferase (GOAT) inhibitor (GO-CoA-Tat; 32, 96 and 288 µg/kg)
following peripheral injection in rats. Moreover, the effect of
nesfatin-130-59 injected intracerebroventricularly (icv) in normal weight
(0.1, 0.3 and 0.9 nmol/rat) and diet-induced obesity (DIO) rats (0.9 nmol/rat)
on food intake microstructure was assessed. Lastly, the RAPID (Reduced
temperatures, Acidification, Protease inhibition, Isotopic exogenous controls
and Dilution) method, a recently developed blood processing method for the use
in rats was established for the use in human blood. Rats habituated quickly to
the automated food monitoring system and food intake was not different
compared to manual assessment. Peripheral injection of the GOAT inhibitor had
a delayed anorexigenic effect at a dose of 96 µg/kg at 2 h post injection
compared to vehicle (-27%). Microstructure analysis showed that food intake
was reduced due to reduced meal frequency (-15%), while meal size was not
altered. In normal weight rats, nesfatin-130-59 reduced food intake in the 5th
hour (-75%), resulting in a 24-h reduction of cumulative food intake (-12%).
The food intake reducing effect was due to a reduction in meal size (-44%),
whereas meal frequency was not affected. In DIO rats, nesfatin-130-59 reduced
food intake in the first 4 hour period with a maximum effect in the 3rd and
4th hour post icv injection (-71% and -74%), resulting in a 20-h reduction of
cumulative food intake (-13%). The anorexigenic effect was due to a reduced
meal frequency (-27%), while meal size was not altered. The RAPID method
improved the recovery in 9/9 125I-radiolabeled peptides (+19% until 39%) and
showed the expected peak for acyl ghrelin after performing high performance
liquid chromatography compared to standard blood processing (EDTA blood on
ice) indicating the correct molecular form. In summary, peripheral blockade of
GOAT reduces food intake by increasing satiety without affecting satiation.
Nesfatin-130-59 is the active core of nesfatin-11-82 and differently affects
food intake under normal weight and DIO conditions. The RAPID method can be
used in humans, assesses the correct molecular form and yields higher levels
of peptides.
de
dc.description.abstract
Heutzutage ist es essentiell, die Mikrostruktur der Nahrungsaufnahme zu
erfassen, um die Effekte nahrungsregulatorischer Peptide (z.B. Ghrelin oder
Nesfatin-1) zu beschreiben. Ebenso wichtig ist die exakte Erfassung der
molekularer Form und Menge der im Blutkreislauf zirkulierenden
nahrungsregulatorischen Peptide, um deren Regulation zu beschreiben. Zur
Untersuchung des Effekts des Ghrelin-O-Acyltransferase (GOAT) Inhibitors (GO-
CoA-Tat; 32, 96 und 288 µg/kg) nach peripherer Injektion sowie des Effekts von
Nesfatin-130-59 nach intracerebroventrikulärer (icv) Injektion auf die
Nahrungsaufnahme (0.1, 0.3 and 0.9 nmol/Ratte) in normalgewichtigen und diet-
induced obesity (DIO) Ratten (0.9 nmol/Ratte) wurde ein automatisches
Nahrungsaufnahmemesssystem für Ratten etabliert. Die RAPID (Reduced
temperatures, Acidification, Protease inhibition, Isotopic exogenous controls
und Dilution) Methode ist eine kürzlich zur Blutaufbereitung in Ratten
entwickelte Methode, die zur Anwendung in menschlichem Blut etabliert werden
sollte. Die Ratten haben sich rasch an das automatische
Nahrungsaufnahmemesssystem gewöhnt und die Nahrungsaufnahme unterschied sich
nicht von der manuellen Erfassung. Die periphere Injektion des GOAT-Inhibitors
zeigte einen um zwei Stunden verzögerten anorexigenen Effekt bei einer
Konzentration von 96 µg/kg im Vergleich zur Kontrollgruppe (-27%). Die Analyse
der Mikrostruktur zeigte eine Reduktion der Nahrungsaufnahme durch eine
reduzierte Frequenz der Mahlzeiten (-15%) ohne Veränderung der Größe der
Mahlzeiten. Bei einer Dosis von 0.9 nmol/Ratte reduzierte Nesfatin-130-59 die
Nahrungsaufnahme in normalgewichtigen Ratten mit einem maximalen Effekt in der
5. Stunde (-75%). Dies resultierte in einer 24-stündigen Reduzierung der
kumulativen Nahrungsaufnahme (-12%). Die reduzierte Nahrungsaufnahme war Folge
einer verkleinerten Mahlzeitgröße der Mahlzeiten (-44%), während eine
Veränderung in der Frequenz der Mahlzeiten nicht beobachtet wurde. In DIO-
Ratten reduzierte Nesfatin-130-59 die Nahrungsaufnahme innerhalb der ersten
vier Stunden mit maximalen Effekten in der 3. und 4. Stunde nach icv Injektion
(-71% und -74%). Dies führte zu einer Abnahme der kumulativen Nahrungsaufnahme
über 20 Stunden (-13%). Die Analyse der Mikrostruktur zeigte eine Reduktion
der Nahrungsaufnahme über eine geringere Mahlzeitenfrequenz (-27%) ohne
Veränderung der Mahlzeitengröße. Die RAPID-Methode verbesserte die Ausbeute
von 9/9 mit 125Iod markierten Peptiden und zeigte einen stark erhöhten Gehalt
von Acyl-Ghrelin (+62%) an der zu erwartenden Position nach Durchführung einer
High Performance Liquid Chromatography im Vergleich zur Standard-
Blutaufbereitung (EDTA-Blut auf Eis). Wir konnten zeigen, dass GOAT-Hemmung
die Nahrungsaufnahme durch verstärkte Sattheit reduziert, ohne die Sättigung
zu beeinflussen. Nesfatin-130-59 beeinflusst die Nahrungsaufnahme
unterschiedlich in normalgewichtigen und DIO-Ratten. Die RAPID-Methode kann
beim Menschen verwendet werden, erfasst die korrekte molekulare Form und
erzielt eine höhere Peptidausbeute.
de
dc.rights.uri
http://www.fu-berlin.de/sites/refubium/rechtliches/Nutzungsbedingungen
dc.subject
microstructure
dc.subject.ddc
600 Technik, Medizin, angewandte Wissenschaften::610 Medizin und Gesundheit
dc.title
Nesfatin-130-59 alters food intake microstructure in rats
dc.contributor.contact
philprinz@gmail.com
dc.contributor.firstReferee
N.N.
dc.contributor.furtherReferee
N.N.
dc.date.accepted
2016-09-09
dc.identifier.urn
urn:nbn:de:kobv:188-fudissthesis000000102659-1
dc.title.translated
Nesfatin-130-59 verändert die Mikrostruktur der Nahrungsaufnahme bei Ratten
de
refubium.affiliation
Charité - Universitätsmedizin Berlin
de
refubium.mycore.fudocsId
FUDISS_thesis_000000102659
refubium.mycore.derivateId
FUDISS_derivate_000000019709
dcterms.accessRights.dnb
free
dcterms.accessRights.openaire
open access