dc.contributor.author
Loh, Gunnar
dc.date.accessioned
2018-06-07T20:55:49Z
dc.date.available
2013-09-25T07:45:19.962Z
dc.identifier.uri
https://refubium.fu-berlin.de/handle/fub188/7159
dc.identifier.uri
http://dx.doi.org/10.17169/refubium-11358
dc.description.abstract
The intestine is colonized by a vast number of bacteria. In addition, archaea,
eukaryotic microorganisms and viruses are present in the digestive tract. The
entity of microorganisms that inhabit the gut are referred to as intestinal
microbiota. Although this definition includes all microbes, the term
microbiota will be used synonymously for the bacterial members throughout this
thesis. In a physiological state, gut bacteria beneficially influence host
physiology and health. In contrast, alterations in composition and function of
the intestinal microbiota have been implicated in adverse effects. Endogenous
host factors and nutrition are considered important modulators of intestinal
microbiota and may influence the nature of bacterial effects on the host.
However, the interactions between gut bacteria, the host and diet are highly
complex and far from being completely understood. This thesis is based on ten
peer-reviewed publications that focus on (i) endogenous factors that shape the
composition of bacterial communities in a given host, (ii) selected dietary
components that affect gut microbiota composition and function, and (iii) the
targeted modulation by dietary supplements of intestinal microbiota
composition and function. In the Introduction, microbiota composition and
important functions of gut bacteria are described. Chapter 1 “Host factors
influencing intestinal microbiota composition” addresses endogenous factors
that may influence intestinal microbiota composition and function including
the host genotype and health status. In Chapter 2 “Interactions between gut
bacteria and diet”, bacterial responses towards dietary intervention in
animals with a complex microbiota and in gnotobiotic rodents with a simplified
model microbiota are described. In addition, the bacterial transformation of
selected dietary ingredients has been studied and effects on host physiology
are presented. The efficacy of microbiota manipulation by the use of
prebiotics and probiotics, respectively, is the topic of Chapter 3 “Modulation
of intestinal microbiota by dietary intervention”. Finally, in the General
Discussion the most significant findings of the studies that are presented in
this thesis are discussed in a more general context. In addition, future
perspectives for studies on open questions are presented.
de
dc.description.abstract
Der Darm wird von einer großen Zahl von Bakterien besiedelt. Hinzu kommen
Vertreter der Eukaryoten und der Archaeen. Die Gemeinschaft dieser
Mikroorganismen wird als intestinale Mikrobiota bezeichnet, allerdings stellen
die Bakterien die wichtigste Gruppe im Ökosystem Darm dar. Unter
physiologischen Bedingungen tragen Darmbakterien zur Aufrechterhaltung der
Gesundheit ihres Wirtes bei. Unter bestimmten Umständen können sie jedoch auch
negative Effekte ausüben. Es wird angenommen, dass endogene Wirtsfaktoren und
die Ernährung die Zusammensetzung und Funktion der intestinalen Mikrobiota
maßgeblich beeinflussen. Allerdings sind die Interaktionen zwischen
Darmbakterien, Wirt und Ernährung hoch komplex und bislang noch nicht
ausreichend verstanden. Die vorliegende Arbeit basiert auf zehn Publikationen.
Themen dieser Publikationen sind (i) endogene Wirtsfaktoren, die die
Zusammensetzung der intestinalen Mikrobiota beeinflussen, (ii) ausgewählte
Nahrungsfaktoren, welche die Zusammensetzung oder Funktion der intestinalen
Mikrobiota modulieren können und (iii) Möglichkeiten zur gezielten
Beeinflussung der Mikrobiota durch Nahrungs- und Futtermittelzusätze. Der
Arbeit ist eine Einleitung vorangestellt, in welcher die Zusammensetzung und
wichtige Eigenschaften der intestinalen Mikrobiota dargestellt werden. In den
folgenden drei Kapiteln werden die oben genannten Aspekte anhand publizierter
Befunde behandelt. Abschließend werden die wichtigsten Erkenntnisse dieser
Arbeit in einem breiteren wissenschaftlichen Kontext diskutiert.
de
dc.format.extent
60, X S.
dc.rights.uri
http://www.fu-berlin.de/sites/refubium/rechtliches/Nutzungsbedingungen
dc.subject.ddc
600 Technik, Medizin, angewandte Wissenschaften::630 Landwirtschaft
dc.title
Interactions between bacteria, host and diet in the intestine
dc.contributor.firstReferee
Anonyme Begutachtung
dc.contributor.furtherReferee
Anonyme Begutachtung
dc.date.accepted
2013-07-01
dc.identifier.urn
urn:nbn:de:kobv:188-fudissthesis000000095204-8
dc.title.translated
Interaktionen zwischen Bakterien, Wirt und Ernährung im Darm
de
refubium.affiliation
Veterinärmedizin
de
refubium.mycore.fudocsId
FUDISS_thesis_000000095204
refubium.mycore.derivateId
FUDISS_derivate_000000014098
dcterms.accessRights.dnb
free
dcterms.accessRights.openaire
open access