dc.contributor.author
Masson, Federico
dc.date.accessioned
2025-03-18T12:55:21Z
dc.date.available
2025-03-18T12:55:21Z
dc.identifier.uri
https://refubium.fu-berlin.de/handle/fub188/46782
dc.identifier.uri
http://dx.doi.org/10.17169/refubium-46496
dc.description.abstract
This thesis examines the role of Community Supported Agriculture (CSA) as spaces of resistance and transformation of the hegemonic food system in Berlin and Brandenburg, Germany. Embedded in critical debates about food movements and social innovations as dynamics that can counter intersectional food inequalities in processes of socio ecological transformation of the food and agrarian system (Motta 2021a, 2021b) this study combines the diverse economies approach (Gibson-Graham 1996, 2006) with Foucault's concept of heterotopias (2005) as sites of resistance. It aims to contribute both theoretically and empirically to understanding how CSA can create food heterotopias, influencing the (re)production of new subjectivities. Positioned at the intersection of food studies, social movement studies, and diverse economies studies, this research employs a multi-method qualitative approach in a case study of a CSA cooperative. This includes ethnography, interviews, content and discourse analysis, conducted during fieldwork between 2020-2023. The fieldwork involved participant and online observations, participation in various cooperative events, and a working stay on the farm. The findings highlight the significance of creating alternative spaces where food practices are guided by principles of solidarity, cooperation, care, social justice, and diversity, to transform food system based on conventional forms of enterprise, labor, and transactions. Furthermore, this research underscores the necessity of adopting feminist perspectives in research to address the intersections of social categories such as race, nationality/ethnicity, gender, sexual orientation in food and interspecies relations.
en
dc.description.abstract
Diese Arbeit untersucht die Rolle von Solidarische Landwirtschaft (Solawi) als Raum des Widerstands und der Transformation des hegemonialen Ernährungs- und Agrarsystems in Berlin und Brandenburg, Deutschland. Eingebettet in kritische Debatten über Lebensmittelbewegungen und soziale Innovationen als Dynamiken, die intersektionalen Ernährungsungleichheiten in Prozessen der sozio-ökologischen Transformation des Ernährungs- und Agrarsystems entgegenwirken können (Motta 2021a, 2021b), kombiniert diese Studie den Ansatz der Diversen Ökonomien (Gibson-Graham 1996, 2006) mit Foucaults Konzept der Heterotopien (2005) als Orte des Widerstands. Sie soll sowohl theoretisch als auch empirisch dazu beitragen, zu verstehen, wie solidarische Landwirtschaft Lebensmittel-Heterotopien schaffen und die (Re-)Produktion von neuen Subjektivitäten beeinflussen kann. An der Schnittstelle zwischen food studies, Studien zu sozialen Bewegungen und Studien zu verschiedenen Wirtschaftssystemen wird in dieser Studie ein qualitativer Ansatz mit mehreren Methoden in einer Fallstudie einer Solawi-Genossenschaft angewandt. Dazu gehören Ethnographie, Interviews, Inhalts- und Diskursanalyse, die während der Feldforschung zwischen 2020 und 2023 durchgeführt wurden. Die Feldforschung umfasste teilnehmende und Online-Beobachtungen, die Teilnahme an verschiedenen Veranstaltungen der Genossenschaft und einen Arbeitsaufenthalt auf dem Hof. Die Ergebnisse unterstreichen die Bedeutung der Schaffung alternativer Räume, in denen Lebensmittelpraktiken von den Grundsätzen der Solidarität, Kooperation, Fürsorge, sozialen Gerechtigkeit und Vielfalt geleitet werden, um das auf konventionellen Formen von Unternehmen, Arbeit und Transaktionen basierende Lebensmittelsystem zu verändern. Darüber hinaus unterstreicht diese Untersuchung die Notwendigkeit, in der Forschung feministische Perspektiven einzunehmen, um die Überschneidungen sozialer Kategorien wie Ethnie, Nationalität/Ethnizität, Geschlecht und sexuelle Orientierung in den Beziehungen zwischen Lebensmitteln und anderen Spezies zu berücksichtigen.
de
dc.description.abstract
Esta tesis examina el papel de la Agricultura Apoyada por la Comunidad (AAC) como espacio de resistencia y transformación del sistema alimentario hegemónico en Berlín y Brandenburgo, Alemania. Enmarcado en los debates críticos sobre los movimientos alimentarios y las innovaciones sociales como dinámicas que pueden contrarrestar las desigualdades alimentarias interseccionales en los procesos de transformación socioecológica del sistema alimentario y agrario (Motta 2021a, 2021b), este estudio combina el enfoque de las economías diversas (Gibson-Graham 1996, 2006) con el concepto de heterotopías de Foucault (2005) como lugares de resistencia. Pretende contribuir tanto teórica como empíricamente a comprender cómo la AAC puede crear heterotopías alimentarias, influyendo en la (re)producción de nuevas subjetividades. Situada en la intersección de los estudios alimentarios, los estudios sobre movimientos sociales y los estudios sobre economías diversas, esta investigación emplea un enfoque cualitativo multimétodo en un estudio de caso de una cooperativa de AAC. Esto incluye etnografía, entrevistas, análisis de contenido y discurso, realizados durante el trabajo de campo entre 2020-2023. El trabajo de campo incluyó observaciones participantes y en línea, participación en varios eventos cooperativos y una estancia de trabajo en la granja. Los resultados destacan la importancia de crear espacios alternativos donde las prácticas alimentarias se rijan por principios de solidaridad, cooperación, cuidado, justicia social y diversidad, para transformar el sistema alimentario basado en formas convencionales de empresa, trabajo y transacciones. Además, esta investigación subraya la necesidad de adoptar perspectivas feministas en la investigación para abordar las intersecciones de categorías sociales como la raza, la nacionalidad/etnia, el género y la orientación sexual en las relaciones alimentarias e interespecies.
es
dc.format.extent
254 Seiten
dc.rights.uri
http://www.fu-berlin.de/sites/refubium/rechtliches/Nutzungsbedingungen
dc.subject
Community Supported Agriculture (CSA)
en
dc.subject
food movements
en
dc.subject
diverse economies
en
dc.subject
food heterotopias
en
dc.subject
food inequalities
en
dc.subject.ddc
300 Sozialwissenschaften::300 Sozialwissenschaften, Soziologie::301 Soziologie, Anthropologie
dc.title
The Construction of a Food Heterotopia. Changing the Food System through Community-Supported Agriculture
dc.contributor.gender
male
dc.contributor.firstReferee
Campos Motta, Renata
dc.contributor.furtherReferee
Çağlar, Gülay
dc.date.accepted
2025-01-10
dc.identifier.urn
urn:nbn:de:kobv:188-refubium-46782-7
dc.title.translated
Die Konstruktion einer Lebensmittel-Heterotopie. Die Veränderung des Agrar- und Ernährungssystems durch Solidarische Landwirtschaft
ger
refubium.affiliation
Politik- und Sozialwissenschaften
dcterms.accessRights.dnb
free
dcterms.accessRights.openaire
open access
dcterms.accessRights.proquest
accept