dc.contributor.author
Ye, Shijie
dc.date.accessioned
2018-06-08T01:21:30Z
dc.date.available
2014-06-26T14:00:45.317Z
dc.identifier.uri
https://refubium.fu-berlin.de/handle/fub188/13281
dc.identifier.uri
http://dx.doi.org/10.17169/refubium-17479
dc.description.abstract
Fluorine has proven to be a versatile tool in pharmaceutical chemistry and
materials science, due to its unique physicochemical properties. The
incorporation of C-F bonds into peptides and proteins has also been shown to
have desirable effects on thermal and metabolic stability, as well as protein-
protein interactions and self-assembly. However, because our understanding of
the impact of fluorine within a native protein environment is still very
limited, the rational design of such unnatural biopolymers remains
impractical. In this doctoral study, aminobutyric acid and two of its
fluorinated analogues were site-specifically incorporated into basic (bovine)
trypsin inhibitor (BPTI) and the properties of these novel mutants were
characterized. Two approaches were taken to introduce the unntaural amino
acids into the P1 position of BPTI: in vitro translation-based amber stop
codon suppression and total chemical synthesis. In the first case, tRNAs
bearing the unnatural amino acid were successfully generated by means of
chemical aminoacylation, but the extremely low efficiency of in vitro
translation made it necessary to abandon this route to the mutant inhibitors.
Total chemical synthesis based on solid phase peptide synthesis and native
chemical ligation enabled sufficient quantities of the unnatural BPTI variants
to be obtained for further study. Their global structure and thermal stability
were characterized by circular dichroism. The inhibitor activity of each was
determined by means of a well-established assay. In contrast to the
hydrocarbon parent side chain, the fluorinated BPTI variants retain thermal
stability and inhibitor activity. High-resolution crystal structures of the
three synthetic BPTI variants in complex with β-trypsin show very little
overall structural perturbation with the exception of two new water molecules
that fill in the space created by the removal of the native lysine side chain
at the P1 position. In the fluorine-containing structures, the B-factors of
these two water molecules are significantly lower than the values seen in the
aminobutyric acid structure, indicating that fluorine-induced noncovalent
interactions within an extensive H-bond network account for the observed
restoration of inhibition.
de
dc.description.abstract
Aufgrund seiner einzigartigen Eigenschaften erweist sich Fluor als ein
vielfältiges Werkzeug in der pharmazeutischen Chemie und in den
Materialwissenschaften. Der Einbau der C-F Bindung in Proteine zeigt
vielseitige, erstrebenswerte Einflüsse auf die Thermostabilität, metabolische
Stabilität, Protein-Protein-Interaktionen und Selbstassoziation. Allerdings
ist das aktuelle Verständnis der Eigenschaften von Fluor innerhalb einer
natürlichen Proteinumgebung noch sehr eingeschränkt, d. h. dass ein rationales
Proteinengineering mit fluorierten Aminosäuren zum gezielten Einfluss auf die
strukturellen Eigenschaften und Funktionalitäten bisher noch nicht möglich
ist. Im Rahmen der vorliegenden Doktorarbeit wurden die α-Aminobuttersäure und
zwei ihrer fluorierten Analoga in den pankreatischen Trypsin-Inhibitor (BPTI)
ortsspezifisch eingebaut. Die Wirksamkeiten der mutierten BPTI wurden
charakterisiert. Zwei Methoden wurden für den Einbau der nicht-natürlichen
Aminosäuren in P1-Position des BPTI eingesetzt. In der ersten Methode wurde
eine Suppressor-tRNAPheAUC aus Hefe-Zellen mittels semi-synthetischer Methode
mit nicht-natürlichen Aminosäuren beladen. Die Proteinexpression erfolgt
anschließend mittels Zell-freier Proteinexpression. Jedoch war die Produktion
der mutierten BPTI-Proteine wegen geringer Effizienz der Zell-freien
Expression nicht erfolgreich. Deshalb wurden verschiedene mutierte BPTI-
Analoga mittels der chemischen Totalsynthese, die auf der
Festphasenpeptidesynthese zusammen mit natürlicher chemischer Ligation
basiert, synthetisiert. Die globale Struktur und die thermische Stabilität der
synthetisierten BPTI-Analoga wurden mittels Circulardichroismus
charakterisiert. Im Gegensatz zu den nicht-fluorierten BPTI-Proteinen zeigten
die fluorierten BPTI-Analoga retinierte thermische Stabilität und ein
ähnliches Bindungsvermögen zu Proteasen. Die hochaufgelösten
Kristallstrukturen der BPTI-Trypsin-Komplexe zeigten die minimale strukturelle
Perturbation von nicht-natürlichen Seitenketten bei der S1-Position, mit
Ausnahme der Einlagerung von zwei Wassermolekülen. Die niedrigen B-Faktoren
dieser zwei Wassermoleküle in fluorierten Komplexen geben Einblick darin, dass
das Inhibitionsvermögen der fluorierten BPTI-Analoga von einem Fluor-
induzierten Wasserstoff-Brücken-Netzwerk in der S1-Bindungstasche unterstützt
wird.
de
dc.format.extent
XXVI, 204 S.
dc.rights.uri
http://www.fu-berlin.de/sites/refubium/rechtliches/Nutzungsbedingungen
dc.subject
Fluorinated amino acids
dc.subject
protein-protein interactions
dc.subject
protein crystallography
dc.subject.ddc
500 Naturwissenschaften und Mathematik::540 Chemie
dc.title
Site-specific incorporation of fluorinated amino acids into basic pancreatic
trypsin inhibitor
dc.contributor.contact
shijie.ye@fu-berlin.de
dc.contributor.firstReferee
Prof. Dr. Beate Koksch (FU-Berlin)
dc.contributor.furtherReferee
Prof. Dr. Nediljko Budisa (TU-Berlin)
dc.date.accepted
2014-06-24
dc.identifier.urn
urn:nbn:de:kobv:188-fudissthesis000000096961-8
dc.title.translated
Ortsspezifischer Einbau der fluorierten Aminosäuren in einen pankreatischen
Trypsin-Inhibitor
en
refubium.affiliation
Biologie, Chemie, Pharmazie
de
refubium.mycore.fudocsId
FUDISS_thesis_000000096961
refubium.mycore.derivateId
FUDISS_derivate_000000015415
dcterms.accessRights.dnb
free
dcterms.accessRights.openaire
open access